اشاره: غلامرضا نوري قزلجه نماينده مردم شهرستان بستان آباد و نايب رئيس کمیسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس و دبير کميسيون ويژه حمايت از توليد ملي و نظارت بر اجراي سياست هاي کلي اصل 44 قانون اساسي است که در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز ثبتنام کرده است. نوری از کسانی که به نظر وی تلاش داشتند تا با عدم تصویب برجام، اهداف شخصی خویش را برآورده سازند، انتقاد کرده و سوء استفاده انتخاباتی و کاسبی از تحریم ملت ایران را از جمله بارزترین اهداف محالفان برجام برشمرد که در ادامه گفتگوی این نماینده اصولگرا را با پایگاه خبری تحلیلی اعتدال می خوانید.
اعتدال: با توجه به آسیب های اقتصادی و سیاسی که افراط ها و تفریط های برخی سیاست مداران برای کشور ایجاده کرده است، لزوم بازگشت به میانه رویی چقدر جدی است؟ جایگاه گفتمان میانه رویی و اعتدال در مباحث سیاسی و فرهنگی کشور در سال های اخیر را چگونه ارزیابی می کنید؟
نوري: همه می دانیم که رویکرد افراطی مضرات بسیاری میتواند در جامعه و حتی در زندگی شخصی افراد داشته باشد.آموزه های دینی در کنار تربیت خانوادگی سبب شده، بنده حتی در زندگی شخصی خویش تلاش کنم بیشتر تصمیماتم منطبق با مشیِ اعتدالی باشد که بهطبع بر زندگی سیاسی هم تاثیرگذار بوده است.
حل مسائل و معضلات کشور با رویکرد افراطی بهویژه در حوزه مسائل اقتصادی و ساختارهای اداری مشکلات را فزونی بخشیده چنانکه که رفته رفته شاهد بسط این رویکرد در دولت نهم و دهم در عرصه مباحث بینالمللی بودیم. در عرصه عمومی نیز همچون در جذب سرمایه گذاری خارجی در ارتباطاتمان و زندگی ایرانیان خارج از کشور هم رویکرد افراطگرایی آثار منفی خود را به شکلی آشکار نشان داد.
آمار و ارقام اعلام شده از میزان بیکاری، تورم و کاهش ارزش پول ملی، همه از آثار و نتایج رویکرد افراطی در کشور بود از این رو میتوان گفت که افراطیگری در حوزههای سیاسی و اقتصادی مانند انحلال سازمان مدیریت برنامه ریزی، آسیب های زیادی را برای ما به همراه داشت. طرحهایی مانند انحلال سازمان مدیریت برنامه ریزی لطماتی را به اقتصاد کشور زد که در کوتاه مدت جبران ناپذیر هستند.
در مقابل این رویکرد افراطی، رویکرد اعتدالی و میانه رویی وجود دارد که علیرغم کمبود امکانات در دوران دولت یازدهم از نظر فروش نفت و ذخیره صندوق ها، شاهد روی کار آمدن جریان منطقی و مدبرانه هستیم که با مدیریت شرایط و وضعیت کشور توانسته رشد تورم را کنترل کند.
بستههای حمایتی خوبی برای خروج از رکود ارائه شد. از این رو اگر تفکر مدبرانه اعتدالی در مجلس ادامه یابد میتوان امیدوار بود که کاستی های گذشته بهسرعت جبران شود.
اعتدال: شما بهعنوان یک فرد اعتدالی چه اقداماتی را مقابل اقدامات برخی افراطی ها انجام دادهاید؟
نوري: رویه ما همان روش اعتدالی خودمان است که برگرفته از آموزه های دینی است. ما سعی کردیم در مباحث اصلی مانند موضوع برجام و رأی اعتماد به وزراء نتیجه و مسیر موردنظر خود را طی کنیم. هر چند خیلی سخت بود.
من خود در این موضوعات از جهت مسئولیتی که برعهده دارم و اینکه مشی صحیح اعتدالی، بتواند رأی آورد و خوشایند نظام، انقلاب و مردم باشد، شرکت فعالی داشتم که در مقابل دوستانی که تندرو و دارای مشی افراطی بودند، کاری بس سخت بود. ما پایبند یک سری اصول و اخلاق هستیم. ما در این مدت شاهد یک سری بی مهری ها از سوی این دوستان بودیم که برخورد با آقای ظریف و آقای صالحی در مسأله برجام نمونه های از این بی مهریهاست.
عدهای از مخالفان برجام با تحریمها بارِ خود را بستند
اعتدال: عملکرد برخی افراطیون علیه دولت در موضوع برجام را چگونه ارزیابی می کنید؟
نوري: از زمانی که دولت یازدهم بهصورت کارشناسی موضوع هستهای را دنبال کرد، نشان داد که عزم جدی برای حل این موضوع برداشته شده است.
متاسفانه باید گفت اکثر مخالفت هایی که تندروها بر علیه برجام ابراز می داشتند مبتنی بر انگیزه های سیاسی، انتخاباتی، اقتصادی و غیره می باشد. همانطور که رئیس جمهور نیز بارها اعلام کردند، برخی افراد از درد و رنج ملت ایران در زمان تحریم ها به دنبال کاسبی خود بودند. عده ای از وجود تحریم، توانستند بار خود را بسته و ثروتمند شوند و برخی دیگر که در انتخابات موفق نشده بودند، به هر حال موفقیت های این دولت به دلشان نمی نشست از این رو مخالفت هایی بهصورت مستقیم و غیرمستقیم به گوش میرسید.
البته به نظر بنده مخالفت هایی که براساس عقل و منطق و براساس دفاع از منافع ملی باشد، کاملاً طبیعی است. در عین حال انصافاً رفتار تیم مذاکرکننده ما بهگونهای بود که با اقتدار در برابر موضوع برخورد کردیم. خوشبختانه افراطیگری و تفکرات تند نتوانستند آنچه که مدنظرشان بود را به کرسی بنشانند.
اعتدال: در اتفاقات پس از برجام احساس می شود نوعی سیاه نمایی در حال شکل گیری در جامعه است که دولت هیچ کاری نکرده و این سبب شده که رکود تورمی بیشتر احساس شود، ارزیابی شما از این رویکرد چیست؟
نوري: تنها 40درصد معضلات اقتصادی مرتبط با برجام بود و بنابراین مابقی آن حاصل تصمیمات ما در یک دهه گذشته بوده است. بنابراین اینکه مقام معظم رهبری به مقوله اقتصاد مقاومتی توجه دارند برخواسته از همین موضوع است. زمانی که آقای روحانی دولت را به دست گرفت، رشد اقتصادی نزدیک به منفی 6 درصد بود حال بسیار بعید است که شما بتوانید در عرض مدت کوتاهی آن را به بالای 7 درصد رسانده و ارزش پولی را به 3 برابر افزایش دهید.
اگر مذاکرات این گونه مدیریت نمی شد و مجلس و دولت این گونه از آن حمایت نمی کردند، چه اتفاقی می افتد؛ آنچه که به دست آوردیم 125 مورد دستاورد داشت، دستاوردهایی که به صورت تدریجی نمودهای آن را در جامعه خواهیم دید.
بنابراین اگر انتظار داشته باشیم با این توافق و با این زمینه، موانع اقتصادی ما برطرف شود، برای رشد کشور کافی نیست. اینها فقط یک مجموعه هزینه هایی به کشور تحمیل می کردند که باید جبران شود. اصل مهم رسیدگی و تعیین تکلیف زیرساخت ها در کشور و بحث اقتصاد سالم و رقابتی است.
باید رانتخواری و ویژه خواری حذف شود. باید بنگاه های فعال اقتصادی را بهکار گرفت. بحث سهام عدالت باید روشن شود. در بحث واگذاری ها باید به اصل 44 قانون اساسی توجه کرد. شاید بیش از90 درصد واگذاری ها در دولت های گذشته در مسیر درست انجام نشده بود که اصلاً هیچ ربطی به آمریکا و تحریم غرب ندارد.
ما باید دست در دست هم این معضلات را از بین برده و به سمت اقتصاد رقابتی حرکت کنیم. 85 درصد بودجه کشور برای هزینه های جاری دولت است. این درحالی است که دولت کنونی تمام سعی خود را میکند تا بتواند مشکلات سرباز کرده از دوران پیشین را تحت کنترل خود درآورد. برای نمونه دولت در ساله های گذشته 10 برابر آنچه که مجاز بود، نیرو استخدام کرد حال دولت سعی کرده طبق قانون و مدیریتی کنترلی این موضوع را در دستور کار قرار داده و حجم دولت را کوچک کند.
اعتدال: آیا توجه لازم به بخش کشاورزی جهت افزایش بهره وری صورت گرفته است؟
نوري: بنده در مجلس به صورت داوطلبانه و با تمایل خود وارد کمیسیون کشاورزی شدم. البته پیش از آن هم برای مدتی نائب رئیس کمیسیون آموزش بودم، بعد در کمیسیون حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجراییشدن اصل 44 قانون اساسی و اخیراً هم یک کیمیسون مشترک برای آبادانی و توسعه روستایی تشکیل شد که در آنجا هم مسئولیت دارم، سعی میکنیم در مجلس شاکله تشکیل این سازمان را هم تکمیل کنیم.
در بحث کشاورزی ما یک معضل طولانی داریم،تفکری در کشور وجود دارد که متأسفانه طرفداران بسیاری هم دارد که پیشرفت کشور را در گرو صنعتی شدن می دانند منتهی این صنعتی شدن که در کشور پیگیری میشود، با آن صنعتی شدن در دنیا متفاوت است؛ اینکه همه کشورهای صنعتی در دنیا، جزء صادرکنندگان مواد غذایی هستند و مسائل کشاورزی در اولویت آنها قرار دارد در حالی که در ایران، منابع طبیعی، مراتع، جنگل هیچ معنایی ندارد که من این موضوع و نگاه را به غربزدگی مدرن تعبیر می کنم.
در کشور با توجه به محدودیتی که در مورد منابع آبی و خاکِ کشاورزی داریم و از آن طرف ضریب امنیت غذایی که وجود دارد، نشان می دهد باید تحولی را در این حوزه صورت دهیم.
راهکار عملیاتی در این زمینه مصرف بهینه آب، کشت های توسعه متراکم و گلخانه ای و اصلاح نژاد دام و نباتات و استفاده از فناوری های نوین و نگهداری از محصولات است. ما 30درصد ضایعات داریم که باید به حداقل برسد. توجه به همه این موارد ما را به توسعه عمودی می رساند که انشاءالله بتوانیم به همت مردم در وهله اول و بعد هم به همت دولت به این اهداف دست یابیم.