اشاره: نادر فریدونی نماینده مردم شهرستانهای فیروزآباد، قیر و کارزین و فراشبند در مجلس و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی است که در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز ثبت نام کرده است. فریدونی اظهار داشت که در جریان مذاکرات هسته ای، تندروها در ایران در کنار آمریکا تمام تلاش خود را برای انحراف مسیر مذاکرات معطوف کرده بودند که در ادامه گفتگوی این نماینده را با پایگاه
خبری تحلیلی اعتدال می خوانید.
اعتدال: پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون شاهد بهانهتراشیها و سنگاندازیهای آمریکا علیه توسعه ایران و پیشرفت انقلاباسلامی بوده ایم.دلیل این بهانهتراشیها چیست؟
فریدونی: در حوزه زندگی اجتماعی و تعاملات بین المللی دولت امریکا باید به حقوق همه مردم در کل جهان احترام بگذارد و مواضع و دیدگاه های خود را از کدخدایی و ریاست جهان تنزل دهد و به این مسئله توجه کند که ما در راستای بحث تعاملات و زندگی در دهکده جهانی در طول 37 سال بعد از انقلاب سعی کردیم در همه جوانب با دنیا همکاری داشته باشیم امادولت های آمریکا هیچ گاه نخواستند حقوق حقّه مردم ایران را بشناسند و سیاستهای درستی در مقابل آن اتخاذ کنند درحالی که همیسشه با تکبر به مسائل نگاه کردهاند و درک صحیحی از جمهوری اسلامی نداشته اند و همواره سعی داشتند با سنگ اندازی و بهانه تراشی به بهانه حقوق بشر، موانع و محدودیت های بسیاری در برابر جمهوری اسلامی ایران قرار دهند.
درحالی که اینها از حقوق بشر هیچ نمی دانند و بزرگترین جنایت ها را علیه بشریت خود آمریکاییها بکار گرفتهاند. عده زیادی را به جرم تفکر قومیت و به جرم رنگ پوست به شکلی فجیع میکشند. در گوشه و کنار دنیا، در افغانستان، در یمن و بحرین مداخله نظامی کردند. در سوریه کشتار وسیعی را به راهانداختند. در عراق به بهانه سلاحهای کشتار دسته¬جمعی و سپس مبارزه با تروریسم مداخله نظامی کردند که البته به لطف خداوند رسوا شدند.
منهدم کردن ایرباس ایران، ترور شخصیتهای دینی، علمی و هستهای ما به بهانه واهی همچون حقوق بشر از دیگر موارد سنگ اندازی های آمریکا در مقابل دیگر کشورهاست.
اعتدال: پس از تصویب برجام، رفتار غربیان را چگونه ارزیابی میکنید؟
فریدونی: در زمینه مسائل هستهای، اتهامات بسیاری به ایران وارد شد اما در نهایت ناکام مانده و آژانس انرژی هستهای اعلام کرد که فعالیت هستهای ایران شفاف بوده و در مسیر تولید انرژی هستهای است نه بمب اتمی. این یعنی بهانهتراشیهای دروغین آمریکاییها. بنابراین آمریکا اگر مدعی حقوق بشر و احترام به ارزش انسان هاست رویه اش را باید تغییر دهد.
مواضع جمهوری اسلامی همیشه شفاف بوده است. آمریکا در بحث هستهای بهانه بزرگی مطرح کرده بود که ایران به سمت ساخت بمب می رود. درحالی که ایران همواره، همکاری خود را انجام داده تا مذاکرات با شتاب بیشتری پیش رود و به احقاق حقوق حقه ایران دست یابد. به دلیل همین بهانهجوییها بود که دولت ما بیش از دو سال مذاکره انجام داد تا اثبات کنیم که شفاف هستیم و شفاف عمل میکنیم.
مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان هم از توافق هستهای و برجام که خروجی کار بود، حمایت کردند. در رأس آنها مقام معظم رهبری بود که بر این مسئله صحه گذاشتند. البته از طرف برخی طیف های داخلی که به نظر خودشان انسان های دغدغه مندی بودند، انتقاداتی علیه برجام شد که البته ما امیدواریم اجرای برجام با تقویم زمانی مشخصی عملیاتی شود.
هیچ کشوری حق دخالت در امور نظامی ایران را ندارد ما حق داریم در مسیر حفظ دین و کیان سرزمین مان خود را مجهز کنیم. توانمندی نظامی ما که هیچ گونه خطری برای کشورهای همسایه ندارد را در بوق و کرنا میکنند که این تهدیدی برای دیگر کشورهاست.
دفاع هشت ساله سند این مسأله است، دفاع کردیم و متجاوز را بیرون کردیم، موفقیت تام و تمام هم نصیب ما شد. ما در کجا دخالت کردیم؟ کجای دنیا مشکلآفرینی کردیم؟ اگر آمریکا ادعای التزام به حفظ حقوق مردم و انسان ها را دارد باید در قالب یک مجموعه تعاملات مشخص باشد. آمریکا باید دست از فتنه انگیزی های خود بردارد و در جهت اجرایی شدن برجام فعالیت کند.
ایجاد تحریم های جدید برای برگشت به وضعیت قبل از برجام، شرایط را به مراتب سخت تر میکند. ما این توان را داریم که به نقطه اولیه خود برگردیم. اما هیچ گونه امتیازی را نخواهیم داد. قرارداد تعاملات باید دو طرفه باشد اگر طرف دیگر به تعهدات حقوقی خود عمل نکند، دنیا نباید انتظاری از ما داشته باشد.
ما از همه پتانسیل ها و ظرفیت های خود برای شفاف سازی استفاده کردیم. ما اهل تفاهم هستیم. قطعاً لطمه عدم اجرای برجام به خود آمریکا بازخواهد گشت و جهانیان باید از طرف های غربی بپرسند که چرا برجام عملی نشد.
اعتدال: با توجه به مباحث اعتدالی که به آن اشاره کردید، حاشیهای که در مورد خانم مولاوردی در برخی هفتهنامهها به آن پرداخته شده، را چگونه ارزیابی می کنید؟
فریدونی: با توجه مش اعتدالی دولت یازدهم مبنی بر رعایت حقوق آحاد مردم و در پیش بودن انتخابات مجلس شورای اسلامی امید است که زمینه موفقیت برای هر طیف و جناحی ایجاد شود. امروز همگان باید به یک رویه اعتدالی نگاه کنند، به حقوق همه افراد احترام بگذارند و از افراط گرایی بپرهیزند.
در بحث حضور زنان نباید بهانه به دست دشمنان داد. بنابراین باید در این مورد نیز به درستی برخورد شود. در یکی از سفرهایی که به اروپا داشتم سوألی مطرح شد مبنی براینکه چرا در ایران حقوق زنان رعایت نمی شود؟ در پاسخ گفتم شما در سئوالات خود هم برای زنان تبعیض قائل می شوید و برخوردهای تبعیض¬آمیز چندگانه دارید. عربستان را که ابتداییترین حقوق زنان در آن کشور رعایت نمی شود را زیرسوأل نمی برید درحالی که در ایران که 63 درصد از دانشجویان دختران هستند و حضور خواهران و بانوان را می توان در همه دستگاه های کشور به چشم دید، را زیرسوأل می برید؟
در مجلس شورای اسلامی 9 نماینده خانم داریم. خانم افخم سفیر ایران است. بنابراین نه از لحاظ اخلاقی و نه از لحاظ حقوقی شایسته نیست که این گونه مسائل توسط رسانه ها و افراد سیاسی مطرح شود.
من امیدوارم بانوان کشورمان نیز در کنار آقایان در همه صحنه ها از جمله انتخابات پیشروی مجلس شرکت کرده و با حضور خود به القاب توهین آمیزی که به آنان نسبت داده میشود، پاسخ دهند.